Hoe herken ik een gezond – ziek kitten/kat?

 

Observeer het kitten / de kat een tijdje en let dan op het algemeen voorkomend beeld (dus niet enkel ééns naar 1 minder puntje op één welbepaald moment) …….. kittens die bijv. net geslapen hebben zullen vaak wakker worden met het knipvlies nog voor de ogen, dit heeft niets met mogelijke ziekte te maken! Ook kunnen de ogen dan lichtjes gezwollen zijn …….. maar dit moet allemaal wegtrekken in de komende 15 minuten

 


 

Oogjes

 

Zijn ze helder? ……. Troebele oogjes + rood gesprongen adertjes aan de zijkanten kunnen op FIP wijzen.

Zijn ze schoon? …… Loopt er geen groene etter uit (mogelijk chlamydia)

Zijn beide oogjes even groot? (herpes)

Is er niet te veel traanproductie? Na bv een herpesbesmetting kan het gebeuren dat er zich littekenweefsel gevormd heeft bij de traankanalen waardoor deze niet optimaal meer functioneren.

Wordt het derde ooglid niet getrokken? (wijst op infectie of op algemeen niet goed voelen / pijn)

 

NB:  Sphynxjes kunnen wel eens last hebben van een “prietje” in de ogen. Zeker als ze klein zijn en overal met hun neus nog willen tussenhangen gebeurt het nog op regelmatige basis dat ze een haartje of wat dan ook in het oog krijgen! Vermits Sphynxen geen wimpertjes hebben om de vuile stofdeeltjes op te vangen komt dat dan op de ogen, waarop: 1) het oog eerst wat gaat tranen en 2) er zich een kleine slijmafzetting gaat vormen rond het “vreemde object” dit is een normale reactie van het oog. Bij het verwijderen van het vreemde voorwerp (haartje/stofje) moet het probleem dan ook verholpen zijn! Deze “normale kladjes” herken je aan de kleur! Ze zijn meestal helder tot lichtbruin……… Wees dus niet verbaasd als een sphynxenfokker gewoon een kleintje op schoot neemt en zo’n kladje simpelweg met een doekje uit het oog haalt ….. dit is niet omdat ze daar een ziek kitten in de handen hebben Als de kleur van de afscheiding echt geel / groen is + dat ze het derde ooglid trekken en de omgeving rond het oog gezwollen is dan is er wat anders aan de hand!

 


 

Aarsstreek

 

Sphynxen zijn gekend voor hun vuilere kontjes, het kan dus best zijn dat men een bruin sterretje onder de staart ziet.

Maar vuil en vuil is twee! ……. er moeten geen opgedroogde slijmsporen aan de binnenkant van de beentjes lopen, de staartjes moeten gewoon proper zijn (tenzij ze à la minute van de bak komen en eens lekker met hun staart door het strontje gezwiept hebben …. kleine kittens die net op de bak leren gaan kunnen heuse strontfestijnen organiseren!) ….. dus ook niet schrikken als een sphynxenfokker meteen opspringt om het “kakkertje” uit de bak te plukken en meteen zijn/haar kontje EN pootjes afveegt met een vochtig doekje …. dit is normaal
Het geeft je meteen ook de gelegenheid om eens te kijken naar de samenstelling van het drolletje …… iedereen weet hoe een normaal drolletje eruit hoort te zien )

 


 

Klieren

 

Onder aan de schedelbasis ter hoogte van de oren zitten de klieren alsook achteraan in de knieholtes ….. deze mogen niet gezwollen zijn!
Een gezwollen klier wil zeggen dat er “iets” in het lichaam aanwezig is waarop de immuniteit in actie schiet!

Als je gezwollen klieren vast stelt vraag dan wel of de kittens al gevaccineerd zijn en zo ja wanneer! Want na vaccinatie is het normaal dat het lichaam hierop reageert.
Voor de leeftijd van 6 weken zou een kitten normaal gezien geen gezwollen klieren mogen hebben!

 


 

Oren

 

Zijn ze schoon (genoeg)?
sphynxen zijn erom gekend dat ze meer afscheiding in de oren hebben dan hun behaarde soortgenootjes …. maar hier is het aan de fokker om toch even een kleine schoonmaakbeurt in te lassen …. 1) het is nodig om toch geen oorontstekingen te krijgen (oorontsteking kan in ernstige gevallen leiden tot doofheid en zelfs tot hersenvliesontsteking) 2) jong geleerd is oud gedaan …… ze moeten leren dat wij als mensen op regelmatige basis wel eens in hun oren gaan pulken.

 


 

Huid

 

Voelt deze soepel en veerkrachtig aan?
Een gezonde kat heeft een soepele en veerkrachtige huid die meteen terug zijn normale positie aanneemt nadat je ze even omhoog trekt ….. blijft de huid in een teutje staan dan wijst dit op uitdroging (mogelijk door diaree).

 


 

Algemene lichaamsconditie

 

Bekijk de verhouding buik / lichaam: Is de buik té dik zonder dat het kitten net gaan eten is dan wijst dit mogelijks op vrijzittend vocht in de buikholte (FIP) …… het lichaam moet algemeen gevuld zijn, tot de leeftijd van 16 weken moet een kitten solide aanvoelen en er solide uitzien (daarna kunnen ze gaan puberen en uit proportie opgroeien) …. kortom het moeten geen botjes zijn met enkel een dun velletje er over!

 


 

Temperament

 

Jonge kittens slapen veel …. maar als ze wakker zijn moeten ze toch enige tijd actief bezig zijn en niet nog ergens in een hoekje zielig wegkruipen…… dat ze nadien weer moe en voldaan op schoot kruipen is ook weer normaal!

 


 

 

Geluiden

 

Let op de manier waarop ze ademhalen …… er mag geen reuteltje zijn en geen piepneusje ………ook mag er niet non-stop geniest worden! Hoesten mag ook niet (tenzij ze zich net verslikken in eten: maar dat zie je gebeuren) ….. hoesten kan wijzen op bordetella.

Maar ook daar moet je genuanceerd kijken, kleine kittens soppen hun neus bij het drinken vaak nog echt in het water …. dus bij de waterbak zal je waarschijnlijk wel eens een niesbuitje horen: no panic……. En als ze ergens onder een bank of kast gaan hangen dan kan je ook wel eens een niesje te horen krijgen, dat is omdat ze weer eens met hun neus in het stof gehangen hebben! Ook weer no-panic
Ook als ze ergens tegenaan botsen of als ze een mep van hun spelevriendjes krijgen kan er al eens een niesje klinken.
Maar het mag niet zijn dat ze liggen te slapen en al niezend of hoestend wakker worden of dat je een hele tijd door niezende of hoestende kittens hoort en ziet!

 


 

 

Temperatuur

 

Voor mensen die geen sphynxen kennen is dit een lastige ….. maar aai dan eerst een paar andere van de volwassen katten in huis dan heb je een vergelijk ….. een kitten dient gezellig warm aan te voelen, ze moeten echter niet opgloeien (tenzij ze net vanonder de warmtelamp komen) dan hebben ze koorts …… koorts en iets wat mager uitziende kittens wijst vaak op Calici (hierdoor krijgen ze zweertjes in de mond en willen ze minder goed eten)

Doe dezelfde snelle check-up ook eens bij de andere katten.

 


 

 

Bekijk daarbij ook de algemene leefomgeving ….. is deze schoon?

 

Hoe zien de kattenbakken eruit …. er kan altijd wat in de kattenbak liggen, maar kijk naar wat erin ligt: is dat vers, of is dat al van 3 dagen oud?
Hangen er geen -tig opgedroogde remsporen tegen de zijwand?
Hangt er geen stank in de bak (het niet meetellen van een vers gedraaid drolletje – want dat stinkt altijd!)
……. een goede kattenbakhygiëne is belangrijk voor het vermijden en verminderen van parasitaire besmettingen alsook voor Corona. (dit kan muteren in FIP).

 


 

 

Slaapomgeving: is deze hygiënisch?

 

Je herkent een proper dekentje wel meteen van een vies vuil doekje …. het deken op zich zegt dan wel niets over de algemene gezondheidstoestand van een diertje maar het zegt wel wat over de instelling van de cattery.
Let wel op dat je hier ook weer niet té kritisch zijn, want een proper dekentje ’s morgens is ’s avonds al wel gezegend met enige bruine zweetvlekjes, maar een zweetplekje is heel wat anders dan een dekentje dat donkerbruin gekleurd is en vol met uitwerpselen hangt.

 


 

 

Kortom kijk goed en kritisch naar de kittens, de oudere dieren & de leefomgeving, maar overdrijf hierin niet nodeloos – tel gewoon al deze bovenstaande punten bij elkaar op …… heb je bij je bezoek kittens gezien met gekleurde uitscheiding uit de oogjes die hun derde ooglid trekken en hoor je met regelmaat een kat niezen + dat je duidelijk gezwollen klieren kan voelen dan kan je je de vraag stellen of deze kittens/katten wel gezond zijn…..bij kattenbakbezoek ook, het is normaal dat ze na het eten op de bak gaan, maar het is niet normaal dat één en hetzelfde kitten/kat 30 x naar de bak loopt en als je deze aait mag hij daarbij ook niet droog aanvoelen!

 

Wees ervan bewust dat er haast in elke cattery – asiel – pension wel al eens één of andere virale, bacteriële of parasitaire besmetting de ronde gedaan heeft ….. een eerlijke fokker zal dit ook openlijk bespreken, wees dus niet bang om daar naar te vragen! Een fokker stopt dat er echt niet met opzet in, hij/zij mag het echter niet verbergen …… het is belangrijk te weten wat er na een verhuis evt. zou kunnen spelen ….. alsook dat u op het ogenblik dat u het kitten mag verwelkomen dit op dat ogenblik gezond is!



* deze inhoud (tekst/foto’s/logo’s) mag niet overgenomen worden zonder voorafgaandelijk schriftelijke toestemming van de auteur :  info@anunaki.be *